۰

جدیدترین بررسی و مقایسه بین انواع کرونا و واکسن های موجود

covid19
بازدید 1059
مدت زمان خواندن نوشته : 7 دقیقه

مقدمه

در این مقاله سعی کرده ایم با گردآوری جدیدترین اطلاعات موجود به بررسی گونه های مختلف کرونا و جهش هایی که از ابتدا تا کنون داشته بپردازیم. همچنین به بررسی و مقایسه انواع واکسن های تولید شده و تکنولوژی به کار رفته در تولید هر یک پرداخته ایم،و در ادامه به پاسخ ،پرسش هایی که در زمینه واکسیناسیون ممکن است برایتان پیش بیاید میپردازیم. با ما همراه باشید.

ووهان یا نوع وحشی

اولین گونه شناسایی شده که از شهر ووهان چین نشأت گرفته است.

نوع آلفا (انگلیسی)

نوع انگلستان که B.1.1.7 لقب گرفته است ، برای اولین بار در پاییز سال 2020 مشخص شد.این نسخه به راحتی و سریع تر از سایر نسخه ها گسترش می یابد و به طور بالقوه 30٪ کشنده تر از نوع وحشی است .

نوع بتا (آفریقای جنوبی)

B.1.351 لقب گرفت و به طور مستقل از B.1.1.7 (انگلستان) ظهور کرد و اولین بار در اوایل اکتبر سال 2020 در آفریقای جنوبی شناسایی شد. این جهش ها همان جهش های نوع انگلیس را دارند. اولین موارد آن در ایالات متحده در اواخر ژانویه 2021 گزارش شد. در حال حاضر ، این گزینه بیشترین نگرانی را برای بیشتر کارشناسان دارد ،
زیرا به نظر می رسد کمتر به واکسن های موجود و درمان های آنتی بادی پاسخ می دهد.

نوع گاما (برزیلی)

نوع برزیلی P.1 نام دارد و اولین بار در افرادی که هنگام آزمایش معمول در ژاپن از اوایل ژانویه از برزیل سفر می کردند ، شناسایی شد. به نظر می رسد این گروه دارای جهش های اضافی است که، توانایی شناسایی آنتی بادی ها را تحت تأثیر قرار می دهد. اولین بار در اواخر ژانویه 2021 در ایالات متحده مشاهده شد.

نوع لوتا (نیویورک)

این نوع ابتدا در شهر نیویورک و سپس به صورت پراکنده در شمال شرقی ظاهر شد. این نوع با کد B.1.526 نامگذاری شده است. یکی از جهش های مشابه آنچه در نوع آفریقای جنوبی دیده شد و به نظر می رسد میتواند از پاسخ بدن به واکسن ها جلوگیری کند. اطلاعات مربوط به این مورد ، از 25 فوریه 2021 ، مورد بررسی قرار نگرفته است.
این جهش نگران کننده E484K نام دارد که حداقل در 59 نژاد مختلف ویروس کرونا مشاهده شده است. این بدان معنی است که در حال تکامل مستقل در سراسر جهان در آنچه تکامل همگرا نامیده می شود است.

نوع کالیفرنیا

این نوع B.1.427 / B.1.429 نام دارد و متفاوت از نوع انگلیسی به نظر می رسد. یکی از جهش ها ، به نام L452R ، پروتئین سنبله ویروس را تحت تأثیر قرار می دهد ، که ممکن است به او اجازه دهد تا با اثربخشی بیشتری به سلول ها حمله کرده و باعث آلودگی آنها شود مشابه نوع نیویورکی ، داده ها در باره این نوع هنوز در حال بررسیاست. با این حال،
به نظر می رسد با شدت بیماری و افزایش نیاز به اکسیژن همراه باشد. به طور خاص ، به نظر می رسد این ویروس در منطقه سانفرانسیسکو شیوع داشته باشد.

نوع دلتا (هندی)

جدیدترین گونه کرونا نوع هندی است که به آن نوع “جهش مضاعف” هم می گویند با اسم کد (B.1.617) ، دارای دو جهش کلیدی نسبت به سایر ویروس های کرونا بود. این نسخه در واقع برای اولین بار در یک پایگاه داده جهانی از انواع COVID-19 در اکتبر 2020 تشخیص داده شد ، اما زیاد مورد توجه قرار نگرفت.

B.1.617.دارای ویژگی هایی از نوع کالیفرنیایی و انواع آفریقای جنوبی و یا برزیل است. که دارای دو جهش برجسته شامل موقعیت 452 پروتئین سنبله و دومی در 484 می باشد. اعتقاد بر این است که واکسن های موجود باید در برابر این نوع موثر باشند.
همچنین طی بررسی های به عمل آمده مشخص شده که حدود 60٪ بیشتر از نوع آلفا مسری است.

علائم کرونای دلتا

علائم کرونا دلتا شبیه به سرماخوردگی شدید است. علائمی مثل دست دادن بویایی برخلاف گونه‌های کرونا در واریانت دلتا کمتر دیده می‌شود و در مقابل با علائمی مثل آبریزش بینی، سرفه، سردرد که علامت غالبی است همراه است. در ارتباط با تاثیرگذاری واکسن ها بر روی این گونه میتوان گفت: هرچند همه واکسن ها بر روی واریانت دلتا نسبت به گونه‌های قبلی ضعیفتر عمل می کنند اما در جلوگیری از ابتلا و بستری همچنان کارآیی قابل قبولی دارند.

جدول مقایسه انواع واکسن های کرونا

جدیدترین بررسی و مقایسه بین انواع کرونا و واکسن های موجود
داده ها به مرور زمان و با بررسی ها و نتایج بیشتر دقیق تر خواهند شد

جدیدترین بررسی و مقایسه بین انواع کرونا و واکسن های موجود

بررسی انواع روش تولید واکسن

روش mRNA

در این تکنولوژی بخشی از کد ژنتیکی ویروس وارد بدن می شود. پس از ورود به بدن، با تحریک سیستم ایمنی ، به تولید پادتن و ایجاد ایمنی در برابر کووید19 کمک می کند. بر خلاف تصور بسیاری از مردم این نوع واکسن ها بر روی DNA انسان و ژنتیک هیچ تاثیری ندارند.در تولید واکسن فایزر از این روش استفاده میشود.

واکسن دیگری که از این روش بهره میبرد مدرنا است به طوری که در آن بخشی از کد ژنتیکی ویروس وارد بدن می شود. پس از ورود به بدن، به سلول متصل می شود و با القای پروتئینی به نام 2P منجر به تحریک سیستم ایمنی و تولید آنتی بادی و ایجاد محافظت در برابر کووید 19 می شود.

روش پروتئینی

در این روش قسمتی از پروتئین ویروس به گونه ای تغییر داده شده که به بدن آسیب نمی رساند . همچنین با یک سری ترکیبات شیمیایی تقویت کننده سیستم ایمنی نیز ترکیب شده است، که باعث ایجاد محافظت در برابر ویروس می شود.(واکسن نوواوکس)

روش ویروس غیر فعال شده (dsDNA)

اسپوتنیک وی

در فرایند تولید این واکسن، بخشی از پروتئین ویروس کرونا استخراج می شود، سپس در یک آدنو ویروس زنده که به طوری تغییر داده شده که قابلیت بیماری زایی در بدن انسان ندارد قرار داده می شود.پس از ورود به بدن، با تحریک سیستم ایمنی ، به تولید پادتن و ایجاد ایمنی در برابر کووید19 کمک می کند. واکسن اسپوتنیک وی از این روش بهره میبرد.

بهارات Covaxin

واکسن هندی شرکت بهارات Covaxin نیز از این روش استفاده می کند با این تفاوت که تاثیر آن دو هفته بعد از تزریق دور دوم شروع می شود. این واکسن فقط مجوز تزریق برای افراد بالای 18 سال را دارد.

سینوفارم و برکت

واکسن دیگری که از این روش بهره میبرد و در ایران استفاده می شود سینوفارم است. در فرایند ساخت این واکسن که دهه ها کاربرد داشته بخشی از ویروس غیر فعال شده وارد بدن می شود، و موجب تحریک سیستم ایمنی می گردد.این واکسن برای سنین بین 18 تا 59 سال تایید شده. واکسن برکت نیز از این روش استفاده می کند.

سینوفارم در نوع انگلیسی بیشترین اثر بخشی را دارد و بعد از آن روی گونه آفریقایی موثر بوده، و در مقابل واریانت دلتا دارای اثر بخشی خوبی است.

آسترازانکا-آکسفورد

واکسن بعدی آسترازانکا-آکسفورد است. در فرایند تولید این واکسن بخشی از کد ژنتیکی ویروس کرونا داخل یک ویروس سرماخوردگی ضعیف شده که قابلیت ایجاد بیماری در بدن ندارد قرار می گیرد و پس از تحریک سیستم ایمنی از بدن دفع می شود. هرچه فاصله تزریق دو دوز این واکسن بیشتر باشد (2 هفته)ایمنی ایجاد شده نیز بیشتر می شود.

طبق یک بررسی آسترازنکا دارای اثر بخشی 81 تا 87 درصدی در برابر نوع هندی و انگلیسی است اما در برابر گونه آفریقایی ضعیف تر است.

سینوواکس

آخرین .واکسنی که از این روش استفاده میکند سینوواکس چین است. در این واکسن قسمتی از ویروس غیرفعال شده داخل سلول کلیه نوعی میمون قرار گرفته و وارد بدن می شود. پس از ورود به بدن، با تحریک سیستم ایمنی ، به تولید پادتن و ایجاد ایمنی در برابر کووید19 کمک می کند.

جدیدترین بررسی و مقایسه بین انواع کرونا و واکسن های موجود

عوامل موثر در شدت کرونا

مقدار ویروس

میزان ویروس نقش مهمی در ایتلا به بیماری بازی می کند به طوری که هرچه ویروس کمتری وارد بدن شود به نفع فرد است، به همین علت توصیه می شود حتما از ماسک استفاده کنید.

دیر مراجعه کردن به پزشک

طبق گزارشات بیشتر افرادی که کارشان به بیمارستان کشیده شده به علت تاخیر در شروع درمان حمایتی بوده است. به همین دلیل با شروع علائم بیماری حتما با پزشک مشورت کنید.

استرس و اضطراب

عواملی هستند که باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن می شوند. در صورت نیاز حتما با یک روانشناس مشورت کنید.

سیگار و الکل

بدون شک باعث شدید شدن عوارض می شوند و درمان آن را سخت تر می کنند.

خواب و تغذیه

داشتن خواب کافی، ورزش کردن و رژیم غذایی که ویتامین ها و مواد مورد نیاز بدن را تامین کند نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.

علائم درگیری ریه در کرونا

از عوامل بارز و اصلی درگیری ریه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس تنگی نفس
  • درد در قفسه سینه
  • تب طولانی (بالای 72 ساعت)
  • بی حالی و ضعف
  • افت اکسیژن خون (زیر 94%)

به مشاهده این علایم سریعا به بیمارستان مراجعه کنید و تحت درمان پزشکی قرار بگیرید

جدیدترین بررسی و مقایسه بین انواع کرونا و واکسن های موجود

سوالات مطرح شده در زمینه واکسیناسون کرونا

واکسن کرونا زدم، آیا باید خودمو از خانواده جدا کنم؟

خیر، چون ویروس فعال در واکسن ها وجود ندارد.

بعد از تزریق واکسن عوارضی نداشتم، یعنی اثر نکرده؟

عوارض بستگی به بدن هر فرد دارد، ممکنه عوارضی بروز نکند و ممکنه شدید باشد.

بعد از زدن واکسن میتونم پروتکل بهداشتی رو رعایت نکنم؟

خیر، تا زمانی که 70 درصد جامعه واکسن نزدن افراد واکسینه شده هم باید نکات بهداشتی رو رعایت کنند.

به خاطر واکسن کرونا دارو قطع کنم؟

خیر، در این مورد حتما باید با پزشک معالج مشورت کنید.

چرا بعضی از افراد بعد از تزریق باز هم مبتلا می شوند؟

  1. برای داشتن بیشترین اثر بخشی باید دو هفته از تزریق دوز دوم گذشته باشد
  2. باید توجه داشت واکسن ها نمی توانند 100 درصد از ابتلا جلوگیری کنند

تقریبا می توان گفت همه واکسن ها قادراند 100 درصد از بستری و مرگ پیشگیری کنند.

منبع:vira university

میزان عوارض احتمالی بعد از تزریق واکسن

عوارضفایزرآسترازنکامدرنااسپاتنیک وی(فیریز شده)اسپاتنیک وی(لئو فیلیزه)سینوفارم
سر درد39 الی 424240 الی 845525زیر 10 درصد
تب4 الی 115118 الی 2010035زیر 10 درصد
درد مفاصل33 الی 486060 الی 842530زیر 10 درصد
خستگی47 الی 517050 الی 8300زیر 10 درصد
عوارض شدید0.60.30000
داده ها به درصد


مهم: عارضه لخته به دنبال واکسن آسترازنکا به علت آدنوویروس هست که به طور مشابه در واکسن اسپوتنیک هم دیده میشه. این لخته میتونه هم ورید و هم شریان رو درگیر کنه. در انگلیس بالای ۴۰ سال تزریق میشه اما در بسیاری از کشورها منع مصرف سنی نداره. اگر چه این عارضه احتمالاً کمتر از ۸ در میلیون باشه و بیشتر در تزریق دوز اول به وجود میاد(دوز دو نادره)، اما باید تا حداقل ۲۸ روز از زمان تزریق افراد آگاه باشند. هر گونه سردرد شدید، درد قفسه سینه، تورم یک طرفه ساق پا، درد شکم، اختلال هوشیاری، تنگی نفس و .. مهمه. کهیر و تب و لرز هم از عوارض خفیف اون به شمار میاد. بهتره در سنین بالا و با بیماری های زمینه ای متعدد عروقی، واکسن های کم خطرتر مثل فایزر، مادرنا و در ایران واکسن سینوفارم تزریق بشه.

در حال حاضر کم عارضه ترین واکسن در ایران، سینوفارم بوده.

ثبت نام واکسن کرونا

هم وطنان عزیز به منظور زمان بندی و نوبت دهی تزریق واکسن کووید-۱۹  برای گروه های سنی اعلام شده، می توانند از طریق درگاه زیر نسبت به ثبت نام خود اقدام فرمائید.

برچسب‌ها, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید